Una CRISI es defineix com un estat TEMPORAL de transtorn i desorganització, caracteritzat principalment, per la incapacitat de l’individu per a abordar situacions particulars utilitzant métodes acostumats per a la solució de problemes, i pel potencial per a obtenir un resultat radicalment positiu o negatiu.

Davant la crisi sanitària que estem vivint i la conseqüent situació de confinament que se’n deriva, la majoria de persones anem a passar unes fases semblants i és convenient que sApiguem quines són per tal de comprendre el que ens succeeix i poder-ho afrontar amb més calma i no pensar que estem tornant-nos bojos: estes són les fases del DOL. Dol per la llibertat perduda.

Seguint a la psiquiatra Elisabeth Kübler-Ross, podem trobar les següents ETAPES o FASES en la gestió del DOL:

1. NEGACIÓ

En un primer moment és normal que ens trobem en un estat d’incredulitat, ens sentim confosos, com aturdits, amb ansietat, sense creure del tot la realitat que estem vivint o, fins i tot en estat se shock. Podem tenir la sensació com si estiguérem en un núvol.

La negació ens permet ajornar part del dolor que ens produeix la situació, i aço ajuda a que el canvi en el nostre estat d’ànim no siga tan brusc que ens faça mal.

Però no podem sostenir eternament la negació, perquè xoca amb la realitat que encara no hem arribat a acceptar del tot.

2. IRA

Esta reacció surgix quan prenim consciència de la pèrdua que hem sofrit (límits a la nostra llibertat, manca de salut de part de la població,…) i la nostra falta de capacitat per a canviar esta situació. Es manifesta per mig d’emocions com la ràbia, hostilitat, irritabilitat, resentiment,… que es poden adreçar cap a l’entorn o cap a un mateix.

3. NEGOCIACIÓ

En esta etapa conviuen l’ényor per allò perdut i el compromís davant la recuperació personal. Comencem a establir-nos metes per tal de superar la situació i el dolor emocional que ens comporta; iniciem actuacions que ens permeten sentir un cert control de la situació (p.ex. establim rutines per al dia, ens posem a fer mascaretes,…), però sols açò no ens porta a la superació real.

4. DEPRESIÓ

Esta etapa implica sentiments de buidor i dolor que poden conduir a la persona a la desesperança, a o trobar sentit a res i, fins i tot, a la pèrdua del desig de seguir vivint. Podem arribar a pensar que la situació no té solució.

5. ACCEPTACIÓ

Esta etapa es dóna perque el dolor emocional va minvant amb el temps, però és necessari reorganitzar les pròpies idees (no sols deixar passar el temps).

Es dóna quan som capaços d’acceptar la realitat, mirar cap al futur i donar nous significats a la nostra vida. No es tracta de resignar-se a la pèrdua sino d’una adaptació constructiva a la nova realitat, iniciant noves maneres de fer, de relacionar-nos, noves metes i nous projectes vitals.

Per a superar la situació és necessari assumir que ara ens va a tocar viure en un món distint i que és possible reconciliar-se amb esta nova realitat.

Cap fet és suficientment terrible com per a què no el puguem arribar a superar d’una manera o altra.

No tots passarem per totes estes fases, ni és segur tampoc que ho fem en l’ordre assenyalat, però poden ajudar-nos a comprendre el que pensem i sentim al llarg d’este confinament perdent la por a poder estar tornant-nos bojos.

ORIENTACIONS PER AL CONFINAMENT

AQUESTA SITUACIÓ NO ET POT SUPERAR, APROFITA-LA, APRÈN I CREIX AMB ELLA

Estar tantes dies a casa pot acabar provocar-nos molt de malestar psicològic. A continuació et proposem algunes idees que et poden ajudar a portar millor aquesta situació.

EVITA L’EXCÉS D’INFORMACIÓ

 • decideix quan i com et vas a informar
 • no estigues tot el dia pendent de les notícies
 • no t’obsesiones amb voler saber-ho tot

ESTABLEIX I SEGUEIX UNA RUTINA DIÀRIA

 • no allargues excessivament el temps de dormir
 • estableix períodes per a cada tipus d’activitat (treballar, netejar, fer esport, llegir, xatejar, veure TV,…) i sigues disciplinat/da en el seu compliment
 • no et deixes portar per la deixadesa

FES ALGUN TIPUS D’ACTIVITAT FÍSICA DIÀRIAMENT

APROFITA PER A FER AQUELLES COSES PER A LES QUALS NO TENS MAI TEMPS

 • dedica una part del teu temps a elles, convertix-les en autoreforçadors i gaudeix fent-les

COMUNICA’T, EXPRESSA COM ET SENTS, NO T’HO GUARDES TOT DINS

 • verbalitza aquells pensaments que més et preocupen
 • explica els teus sentiments (positius i negatius)
 • atreveix-te a dir aquelles coses que et fan por

CUIDA LES RELACIONS MÉS QUE MAI

 • empatitza, sigues amable i col·labora amb els que tens a casa
 • també, de la manera que pugam, amb els que tenim lluny

SI HO NECESSITES, RECURSOS PER A RELAXAR-TE I VIURE EL PRESENT

https://youtu.be/STB1hXQL-5A”>https://youtu.be/STB1hXQL-5A

https://www.youtube.com/channel/UC9pZ1ErGuYKOs6whkEDG3QQ

PER SI NECESSITES AJUDA EXTRA PER A SUPERAR ELS PENSAMENTS NEGATIUS llig amb atenció les pàgines 47 a 54 d’esta guia:
https://www.psicologosparavalencia.es/wp-content/uploads/2020/03/coronavirus-guia-psicovida10.pdf

I RECORDA
TOT IXIRÀ BÉ
MILLOR TOTS A CASA

CARMEN CRUZÀ BOIX
ORIENTADORA SPE A11
DÉNIA